Blauwe Bremraap
 
Orobanche purpurea


De Blauwe Bremraap Orobanche purpurea is een zeldzame plant.

Ze behoort tot een familie van wortelparasieten die met hun stengelvoet volledig op de wortels van een andere plant zijn vastgegroeid. De plant is zowel voor de suikers als voor de minerale voedingsstoffen afhankelijk van de gastheer. Het kiemplantje boort zich reeds meteen in deze wortel. De stengels zijn niet groen en dragen schubben in plaats van bladeren. De zaden worden door de wind verspreid. De kiemplantjes kunnen zich alleen ontwikkelen als ze in aanraking komen met de wortels van een plant die als gastheer geschikt is.

De Blauwe Bremraap woekert op composieten en dan vooral op Gewoon Duizendblad Achillea millefolium en Alsem-soorten Artemisia species.

Ze groeit op zandgrond, in kalkrijke duinen, in rivierduinen en soms op aangevoerd zand op zonnige, soms ruderale plaatsen. Deze plant bloeit in juni en juli met witte of paarsachtige bloemen.

Deze plant wordt vooral gevonden in duingraslanden en in wegbermen op een kalkhoudende bodem. De waardplanten komen nochtans ook elders voor.