Dageraadzandbij
 
Andrena nycthemera


De Dageraadzandbij Andrena nycthemera behoort tot de zandbijen.

Het vrouwtje heeft een zwarte beharing op de kop. Het borststuk is vuilbruin tot roodbruin behaard op de rug en grijzig op de zijkanten. Het achterlijf heeft een lange, grijze beharing op tergieten 3 en 4. Tergiet 5 heeft een zwarte beharing. De achterlijfspunt heeft een zwarte beharing en een haarfranje. De poten zijn dicht en wittig behaard.
Het mannetje heeft een grijzig behaarde kop. Het borststuk is grijzig tot grauwbruin behaard. Het achterlijf is onopvallend grijs en heeft geen blauwe metaalglans.

Deze zeldzame bij sluipt in het voorjaar uit. De mannetjes en vrouwtjes zijn soms reeds vanaf eind februari, maar meestal vanaf half maart tot eind april te zien. Vrouwtjes bezoeken vaak de mannelijke katjes van de Boswilg. Wilgen zijn de voornaamste bron van stuifmeel voor deze voorjaarsactieve bijen.   

Deze soort nestelt in aggregaties van soms tientallen nesten, die worden gemaakt op zwak tot steil hellende, open zandige plaatsen.

Als parasieten treden bij deze soort de Schoffelbloedbij Sphecodes pellucidus, de bloemvlieg Leucophora obtusa en het Zandbijwaaiertje Stylops melittae op.