Dermacentor reticulatus


De teek Dermacentor reticulatus behoort tot de spinachtigen.

Deze soort werd in 2004 in Nederland aangetroffen, maar kan ook in Vlaanderen opduiken. De teek is afkomstig uit Zuid- en Oost-Europa. Deze teek kan de voor honden dodelijke bacterie Babesia canis overbrengen. De ziekte wordt ook Piroplasmosis genoemd.

Bij een tekenbeet kan de parasiet zich gaan nestelen in de bloedcellen. De aangetaste bloedcellen breken open zodat andere bloedcellen worden aangetast en zonder snelle behandeling bezwijkt de hond na 1 à 2 weken. De overdracht van de bacterie door de teek gebeurt na een hechting van de teek van 20 tot 24 uur.

Bij het aantreffen van een teek moet deze binnen de 24 uur worden verwijderd om besmettingsgevaar te minimaliseren.
De symptomen bij de hond zijn de volgende: overdreven sloomheid, rode urine, een gebrek aan eetlust, hoge koorts, een versnelde pols en ademhaling. Behandeling in een vroeg stadium geeft een goede kans op volledig herstel, hoewel de hond wel drager kan blijven.  

Als voorzorgsmaatregelen tegen teken vermijdt men best om door dicht struikgewas en hoog gras te wandelen zonder bescherming van de huiddelen. Men wijkt best niet van de paden af. Er bestaan tekenwerende middelen, zoals tekenbanden of vaccinatie, maar deze bieden nooit een volledige bescherming. De teken tijdig verwijderen met een tekentang is de beste remedie.