Driedoornige Stekelbaars
 
Gasterosteus aculeatus


De Driedoornige Stekelbaars Gasterosteus aculeatus is een kleine vis van 4 tot 10 cm lang met 3 vrijstaande stekels vóór de rugvin.

De paaitijd valt van april tot juni. Het mannetje, dat in die periode getooid is met een oranje buik en felblauwe flanken, bouwt uit stukjes blad, algen, organisch materiaal en zand een nest. Het nest wordt stevig dichtgeplakt met plakdraden, die via de nieren van het mannetje worden afgescheiden. Door doorheen het nest te zwemmen, maakt het mannetje er een tunneltje van. Door middel van zigzagbewegingen en met staartbewegingen lokt het mannetje een vrouwtje naar het nest. Nadat het vrouwtje de eitjes heeft afgezet, worden ze direct door het mannetje bevrucht. Na het afzetten van de eitjes door het vrouwtje wordt het nest nog enige tijd fanatiek bewaakt door het mannetje, ook als de jongen al rondzwemmen.

Het mannetje beschermt de eitjes tegen rovers. Hij voorziet de eitjes met gerichte staartbewegingen ook van voldoende zuurstof.  Het mannetjes blijft bij de kroost tot de larven groot genoeg zijn om zichzelf te redden. Als de jonge visjes te ver afdwalen, zuigt het mannetje ze op en spuwt ze in het nest weer uit.  

Jonge visjes voeden zich aanvankelijk met kleine planktondiertjes, later eten ze wormen en insectenlarven.

Dit visje komt zowel in zoet als brak water voor. Het werd reeds op veel plaatsen uitgezet.