Drietandgoudwesp
 
Trichrysis cyanea


De Drietandgoudwesp Trichrysis cyanea is een groenblauwe goudwesp met een lengte van 3 tot 8 mm. De achterrand van het laatste achterlijfssegment heeft 3 tandjes die vaak moeilijk zichtbaar zijn. Het mannetje is soms vrijwel zwart gekleurd.

Deze algemene wesp komt van begin mei tot begin oktober onder meer voor op muren, houten constructies en steilwandjes.

Deze wesp parasiteert bij een groot aantal gastheren.

Het vrouwtje legt enkele eitjes in het nest van de gastheer, maar doorgaans ontwikkelt er zich slechts 1 larve per geparasiteerd nest. De larve van de goudwesp eet de gastheerlarve (en mogelijks ook de andere goudwesp-eitjes) op.   

De gastheren zijn diverse in hout en plantenstengels nestelende bijen en wespen zoals de Grote Pottenbakkerswesp Trypoxylon figulus, de Slanke Pottenbakkerswesp Trypoxylon attenuatum, de Roodscheenpottenbakkerswesp Trypoxylon clavicerum, de Braambladluisdoder Pemphredon lethifer, de Ranonkelbij Chelostoma florisomne, de zwarte Kegelwesp Rhopalum gracile, de Kale Baardspinnendoder Dipogon bifasciatus, de zweefvliegendoder Ectemnius rubicola, de Rondsnuithuigwesp Passaloecus clypealis, de Gehoornde Huigwesp Passaloecus corniger, de Ruwe Huigwesp Passaloecus gracilis, de zwartschouderhuigwesp Passaloecus singularis,  Passaloecus eremita en ook muurwespen van het genus Ancistrocerus.