Dubbeldier
 
Diplozoon paradoxum


Het Dubbeldier Diplozoon paradoxum behoort tot de platwormen. Deze tweeslachtige dieren vergroeien na de paring met elkaar en blijven gedurende hun hele leven een geheel vormen. Dit verschijnsel is uiterst zeldzaam in het dierenrijk.
Het dier parasiteert op de kieuwen van karperachtige vissen.

De larve ontwikkelt zich niet verder, totdat een partner gevonden is. Beide partners houden elkaar vast, een soort van vergroeiing van twee afzonderlijke dieren. De geslachtsklieren ontwikkelen zich en de dieren komen in een permanente paring. Zij kunnen niet meer van elkaar gescheiden worden. Ze produceren eieren van 0,1 tot 0,2 mm groot die door de lange kleverige hechtdraad aan de kieuwen blijven vastkleven.

Uit de eieren komen larven, die van trilharen voorziene zijn, en die vrij in het water kunnen zwemmen en op zoek gaat naar een vis. De larven ontwikkelen zich afzonderlijk tot jonge dieren die geslachtsrijp zijn, en waarvan deze vormen diporpa worden genoemd. Ze zijn tevens tweeslachtig. Ze gaan zich aan elkaar hechten door middel van een zuigschijfje dat zich in de helft van hun lichaam bevindt. Aan de andere zijde is een soort penis, of wat er voor kan door gaan. Beide wormen steken dit uitsteeksel in de schijf van de andere en vormen onafscheidelijke tweelingen van twee biseksuele individuen. Indien de dieren geen partner vinden, zullen ze sterven.

Op het moment van vereniging zijn ze ongeveer 1,2 mm lang.