Duinroos
 
Rosa pimpinellifoliaDe Duinroos Rosa pimpinellifolia is een zeldzame plant van zonnige duinhellingen. We vinden haar vooral in het kustgebied. Deze dwergstruik komt in Vlaanderen bijna alleen voor tussen Nieuwpoort en de Franse grens.

Deze plant wordt tot 50 cm hoog en vormt vele vertakte, ondergrondse uitlopers. De plant bloeit van mei tot juli met witte of rozige bloemen. De bottels zijn rond en zwart tot donkerpaars gekleurd. De twijgen groeien rechtop en zijn weinig vertakt. De twijgen zijn bezet met stekels en borstelharen.

De bladeren zijn oneven samengesteld.

De Duinroos wordt dikwijls bijna geheel overstoven door zand.

Door de ondergrondse uitlopers kan de soort grote oppervlakten innemen.

De soort groeit bij ons in open (duin-)graslanden en bosjes, meestal op droge, kalkrijke bodems in halfschaduw. Op duinhellingen is ze zeer algemeen en bezet ze plaatsen die te kalkarm worden voor Duindoorn Hippophae rhamnoides en te droog zijn voor een verdere successie. Door het diep wortelstelsel kan deze soort nog aan voldoende kalk en water geraken.

Het is een zeer goede drachtplant voor Honingbijen Apis mellifera.

De plant trekt ook vooral hommels, zandbijen, metselbijen en groefbijen aan.

De Rozenbladgalwesp Diplolepis spinosissima bezoekt enkel rozen en heeft een voorkeur voor de Duinroos.

Het is een waardplant voor de Rozenboogbladroller Acleris permutana. Deze vlinder heeft ook andere Roos-soorten Rosa species als waardplant. Deze plant mag nog niet overwoekerd zijn door hogere grassen of andere planten.