Duitse Zandloopkever
 
Cylindera germanicaDe Duitse Zandloopkever Cylindera germanica is een loopkever die tot 11 mm lang wordt en voorkomt op grotendeels onbegroeide, meestal lemige, vochtige bodems.

Deze soort heeft opvallend lange poten, heeft een bronskleurig kopschild en donkergroene dekschilden, die elk voorzien zijn van 3 kleine witte vlekken langs de rand. Het is een langvleugelige (macroptere) soort. De vliegspieren blijken bij de exemplaren die in Vlaanderen worden gezien nauwelijks ontwikkeld te zijn.

Bij verstoring maakt deze kever zich razendsnel lopend uit de voeten. Zijn voedsel bestaat uit mieren en andere kleine insecten en spinnen. Hij brengt de nacht door in holletjes in de grond en komt ’s morgens weer uit. De kever legt de eitjes in goed opwarmende, onbegroeide grond. De larven die uit de eitjes komen, graven gangen in de (kale) grond, van waaruit ze langslopende prooidieren grijpen.

De achteruitgang van deze soort is vooral te wijten aan de vermesting van schrale vegetatie en isolatie (door versnippering). Het feit dat deze kever een zeer slechte vlieger is, draagt nog bij tot deze achteruitgang.