Dwergwratjesmos
 
Cololejeunia minutissimaHet Dwergwratjesmos Cololejeunia minutissima is een zeer klein plantje met twee rijen bladeren met een boven- en onderlob en met veel broedkorreltjes. Dit mos is nog maar op een paar plaatsen in Belgiƫ waargenomen, onder meer in Koksijde op Canadese Populier Populus X canadensis. Het is een zeer zeldzame epifyt.

Ook in Nederland is het een zeldzame soort (een viertal waarnemingen). Het is een schorsbewonend, bebladerd levermos met een gave bladrand.

Het is een kleine soort die vooral groeit op bomen en struiken met een voedselrijke schors, in luchtvochtige bossen. Dit mos kan worden gevonden op jonge Zomereik Quercus robur, Schietwilg Salix alba, Gewone Vlier Sambucus nigra, Gewone Es Fraxinus excelsior en Grauwe Wilg Salix cinerea.

Dit kleine levermosje kan zich uitstekend verspreiden door middel van sporen en broedkorrels. Het mos groeit plat tegen de stam aan. Deze soort profiteert waarschijnlijk van een milde winter. Deze soort heeft een hoge gevoeligheid voor luchtvervuiling.