Eendagsvlieg
 
Ephemera danicaDe Eendagsvlieg Ephemera danica heeft een vleugelspanning tot 45 mm.  De soort behoort tot de familie van de haften of eendagsvliegen. Er bestaan nog andere eendagsvliegen.  

Deze soort vliegt van mei tot september.

De vleugels van het subimago zijn wazig half doorschijnend. Bij het imago (volwassen dier) zijn ze helder doorschijnend en hebben ze donkerbruine vlekjes. De voorvleugels zijn groot; de achtervleugels klein. Het imago heeft 3 staartdraden die ongeveer twee keer zo lang zijn als het lichaam. De nimfen hebben een cilindervormig lichaam en smal toegespitste kaken.

De Eendagsvlieg leeft bij schoon stromend water, ook traag stromende beekjes.  

De nimf leeft in het water. Uit deze nimf ontwikkelt zich een subimago met wazige vleugels en korte staartdraden. Het subimago houdt zich op in de oevervegetatie. Na 1 of 2 dagen vervelt het dier tot een volwassen exemplaar, dat een viertal dagen oud kan worden. De mannetjes vliegen vaak op en neer in dichte zwermen bij het water, vooral bij warm weer. Wanneer er een vrouwtje in de zwerm terecht komt, wordt het gegrepen door een mannetje, waarna beiden zich in de oevervegetatie laten zakken om er te paren. Het vrouwtje zet de eitjes af tijdens een vlucht boven het water. Ze raakt hierbij kort het wateroppervlak waarbij ze een pakketje eitjes afzet.

Na de eileg sterft het vrouwtje.

De nimf ontwikkelt zich op de waterbodem. Ze filtert met behulp van de kaken bodemdeeltjes waarbij ze de eetbare deeltjes oppeuzelt. De ontwikkeling van de nimf tot subimago duurt minstens 2 jaar.
De volwassen dieren hebben geen mond, zodat ze niet lang te leven hebben.