Eenstijlige Meidoorn
 
Crataegus monogyna


De Eenstijlige Meidoorn Crataegus monogyna is een struik die nog tamelijk algemeen voorkomt op voedselrijke grond langs warme bosranden en in boschages. Hij wordt nog vaak aangeplant in hagen en parken.

Hij komt meer voor dan de Tweestijlige Meidoorn Crataegus laevigata. In mei en juni bloeien de witte bloemen met 1 stijl. De doornen zijn bijna wit. De Meidoorn wordt vanwege de doornen na enige tijd vrijwel ondoordringbaar.
De bloemen verspreiden een zwakke zoete geur. Wespen, vliegen, kevers en in mindere mate bijen zorgen voor de bestuiving. De grote steenrode, melige bessen worden graag gegeten door de Spreeuw Sturnus vulgaris, de Kramsvogel Turdus pilaris en de Koperwiek Turdus iliacus.

Voor de mens zijn deze bessen matig giftig.  

De Meidoornzandbij Andrena scotica wordt vaak aangetroffen op deze struik.

Het is één van de waardbomen van de vlinders Grote Wintervlinder Erannis defoliaria,  Bastaardsatijnvlinder Euproctis chrysorrhoea, Ringelrups Malacosoma neustria, Witvlakvlinder Orgyia antiqua, Eikenblad Gastropacha quercifolia, Hagedoornvlinder Opisthograptis luteolata, Heideringelrups Malacosoma castrensis, Herculesje Selenia dentaria, Krakeling Diloba caeruleocephala, Plakker Lymantria dispar, Psi-uil Acronicta psi, Sporkehoutspanner Philereme vetulata, Vuursteenvlinder Habrosyne pyritoides, Witte Eenstaart Cilix glaucata en Vliervlinder Ourapteryx sambucaria.