Faunaportaal
 


Een faunaportaal is een door de mens gecreëerde oversteek van een drukke autoweg bedoeld om zoogdieren (Boommarter, Eekhoorn) de mogelijkheid te bieden deze weg veilig over te steken en op die manier het aantal verkeersslachtoffers te reduceren.

Een faunaportaal worden vaak gecombineerd met reeds bestaande wegportalen die dienen voor de bevestiging van matrix- of verkeersborden.

Ter hoogte van een faunaportaal worden speciale rasters aangebracht met gladde schermen waar niet tegenop geklommen kan worden. De rasters zorgen ervoor dat de zoogdieren niet zomaar de snelweg kunnen oversteken, maar naar het faunaportaal worden geleid.

Door middel van touwen, die worden gespannen vanaf de grond en vanuit bomen, kunnen de zoogdieren het faunaportaal makkelijk bereiken.

Een faunaportaal is net zoals een ecoduct, een touwbrug of een ondergrondse tunnel een ontsnipperingsmaatregel.     

Aanvankelijk kan het enige tijd duren vooraleer een faunaportaal effectief door de beoogde dieren in gebruik wordt genomen. Dieren die een oversteek maken laten vanuit geurklieren aan de zolen een geurspoor achter waardoor andere dieren weten dat de mogelijkheid aanwezig is en ook deze tool gaan gebruiken om de overkant van de weg te bereiken.

Op deze manier kan er genetische uitwisseling plaatsvinden tussen populaties aan beide zijden van de weg.