Fijnspar
 
Picea abies


De Fijnspar Picea abies is een zeer veel aangeplante boom in de bosbouw. Hij heeft een zeer snelle groei, maar een vlak, ondiep wortelstelsel en is dus zeer gevoelig voor stormen. De grote monoculturen van Fijnspar, die vooral vroeger schering en inslag waren, zijn zeer vatbaar voor insectenplagen. Deze cultuurbossen hebben een zeer donkere onderlaag waar vrijwel geen andere planten kunnen overleven. Deze soort wordt nog steeds gebruikt als kerstboom.

De soort is oorspronkelijk afkomstig van Centraal- en Zuid-Europa en Scandinavië. De boom houdt van vochtige lucht en een koud klimaat.   

De Fijnspar wordt tot 45 m hoog en bloeit in mei. De vrouwelijke kegelvormige bloemen zijn roze. De mannelijke bloemen zijn geel. De lange vruchtkegels hangen omlaag.

Bij het lostrekken van de ronde naalden komt er een stukje schors mee.

Het is één van de waardplanten van de vlinders Nonvlinder Lymantria monacha,  Dennenpijlstaart Sphinx pinastri, Dennenspanner Bupalus piniaria, Dennenuil Panolis flammea, Geveerde Spikkelspanner Peribatodes secundaria en Dennenspinner Dendrolimus pini.

De Kamfergordijnzwam Cortinarius camphoratus groeit in voedselarme bossen met Fijnspar met een goed ontwikkelde moslaag. Het is een mycorrhizavormende soort.

De Peenrode Melkzwam Lactarius deterrimus is een mycorrhizavormende zwam bij Fijnspar op kalkrijke bodems.

De spin Troxochrus nasutus is een zeldzame spin die leeft op boomstammen en bestanden met Fijnspar zonder ondergroei.

Het Bruin Lieveheersbeestje Aphidecta obliterata is sterk gebonden aan de aanwezigheid van de Fijnspar. Het diertje is gespecialiseerd op aan Fijnspar gebonden plantenluis-soorten.

De kever Gaurotes virginea is een boktor die sinds 2000 in onze streken vaker opduikt. De volwassen kever kan worden gevonden op bloemen, waarschijnlijk vooral schermbloemigen. De larven ontwikkelen zich onder de schors van naaldbomen, met een waarschijnlijke voorkeur voor Fijnspar.

Soms kiest de Driehoekswebspin Hyptiotes paradoxus bestanden met Fijnspar uit als zijn biotoop.