Franse Veldwesp

Polistes dominula


De Franse Veldwesp Polistes dominula is een wesp die behoort tot de plooivleugelwespen (Vespidae).

De wesp heeft een iets afgeplat, slank lichaam, oranje voelsprieten en een overwegend zwarte kleur met gele dwarsstrepen. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden doordat het gekromde uiteinden van de voelsprieten heeft. Mannetjes hebben groene ogen en oranje kaken en de vrouwtjes zwarte ogen en zwarte kaken. Deze wesp wordt ongeveer 12 tot 18 mm groot.

Deze zeldzame wesp kan van eind april tot begin november worden gezien op allerlei terreinen zoals spoorwegemplacementen, bermen, graslanden op hellingen en in tuinen.  

De wesp wordt vaak gezien op bloeiende Venkel Foeniculum vulgare en op de bladeren van Laurierkers Prunus laurocerasus. Ook de bloemen van Akkerdistel Cirsium pratense, Koninginnekruid Eupatorium cannabinum, Sporkehout Rhamnus frangula, Gewone Berenklauw Heracleum sphondylium en Gewone Ossentong Anchusa officinalis worden bezocht.   

Een kolonie wordt vaak opgestart door samenwerkende vrouwtjes (zuster-wespen). Een vrouwtje kan zowel de rol van werkster als van koningin vervullen, afhankelijk van haar dominantie. De koningin overwintert op beschutte plaatsen in bomen maar ook wel in huizen. Deze wesp maakt een nest in holen op beschutte plaatsen maar het nest kan ook open zijn. Het nest bestaat uit een raat van papier, hangend aan een steel die aan elk hard substraat kan bevestigd zijn.
De wesp jaagt voornamelijk op insecten en is niet geïnteresseerd in zoetigheid. Deze wesp steekt alleen maar bij gevaar.