Gele Sluipspinnendoder 

Ceropales maculata


De Gele Sluipspinnendoder Ceropales maculata heeft een lengte van 5 tot 11 mm en komt van mei tot september tamelijk zeldzaam voor op open, zandige terreinen, vegetatiearme terreinen en heidevelden, vaak ook op bloemen.  Deze wesp heeft een zwart lichaam en rode poten. De tergieten zijn wit getekend. De voelsprieten zijn dik.

Het vrouwtje verstoort een ander soort spinnendoder wanneer deze een prooi naar het nest overbrengt. Hierbij legt ze een ei in de longen van de gevangen spin. Het vrouwtje trekt zich daarna terug. De spinnendoder brengt de spin over naar het nest, waarna ze eveneens een eitje legt. De larve van de Gele Sluipspinnendoder komt echter eerst uit en eet de larven die later in het nest uitkomen op. Vervolgens eet ze de spin op.

De Gele Sluipspinnendoder is een kleptoparasiet bij spinnendoders van verschillende genera: we vermelden de Bonte Muurspinnendoder Agenioideus cinctellus, de Gewone Borstelspinnendoder Anoplius infuscatus , de Zwarte Borstelspinnendoder Anoplius nigerrimus, de Roodzwarte Borstelspinnendoder Anoplius viaticus, de Viertandzandspinnendoder Arachnospila rufa, de Zilveren Zandspinnendoder Arachnospila trivialis, de Grijze Spinnendoder Pompilus cinereus en de Boomzaagspinnendoder Priocnemis exaltata.