Gevlekte Aronskelk 

Arum maculatum


De Gevlekte Aronskelk Arum maculatum groeit in vochtige loofbossen op een voedselrijke grond. De bloemen komen reeds in april en mei aan de plant. De bladeren zijn gevlekt. De onderste bloemen zijn vrouwelijk, de bovenste mannelijk.
De bloeiwijze werkt als een vliegenval. De vrouwelijke bloemen bloeien eerst. De knots van de bloemen lokt door een aasgeur Motmugjes Psychoda species. Deze mugjes glijden de gladde ketelvormige bloeischede binnen, die daarenboven wordt afgesloten door een krans van stijve haartjes. Nadat de stempels bestoven zijn, worden de bezoekende mugjes met stuifmeel bepoederd. De haartjes en de bloeischede verslappen dan zodat de mugjes kunnen ontsnappen. In de bloemketel is het warm (tot 30 °C) en is er nectarvocht aanwezig, zodat de mugjes niet afgeschrikt zijn om een volgende bloem  te bezoeken en deze met het stuifmeel te bevruchten. De wortel van deze plant is een knol.   

Deze plant draagt in het najaar kleine aren met roodoranje bessen.

De hele plant, en vooral de bessen, zijn giftig. Alle delen bevatten aroïne en andere giftige of irriterende stoffen.
De inname van enkele bessen kan voor een kind al dodelijk zijn.

In het begin smaken de bessen zoet, maar enkele minuten na het inslikken krijgt men een pijnlijke zwelling van de lippen en de tong.

Inname van de plantendelen leidt bij de mens tot een maag- en darmontsteking, buikloop, pijn in mond en keel en krampen.

De hele plant is door het sap sterk irriterend voor huid en slijmvliezen. Aanraking kan aanleiding geven tot een huidontsteking. Huisdieren moeten bij opname van de plant overvloedig drinken.