Gewone Esdoorn

Acer pseudoplatanus






De Gewone Esdoorn Acer pseudoplatanus is een boom die oorspronkelijk afkomstig is uit gebergten van Midden-Europa. De soort is volledig ingeburgerd bij ons en zaait gemakkelijk uit. Hij wordt zeer vaak aangeplant. Deze Esdoorn groeit tot 2 m per jaar. De groenachtig gele bloemen verschijnen tegelijk met de bladeren.

De bloemen lokken bijen en hommels en ook andere insecten zoals aasvliegen, die dikwijls blijven kleven en sterven.
De deelvruchten (2 ronde nootjes) hebben vleugels die massaal door de wind worden verspreid. Wentelwiekend kunnen ze zich tot op grote afstand verspreiden.

In de bladeren ontwikkelt zich in de nazomer de Zwartevlekschimmel Rhytisma acerinum die de bekende zwarte “inktvlekken” veroorzaakt.

Ook andere zwammen (bijvoorbeeld de Esdoornhoutknotszwam) groeien bij deze boom.

Op de boombast vestigen zich verschillende mossen en korstmossen.

Het is één van de waardplanten van de vlinders Witvlakvlinder Orgyia antiqua, Elzenuil Acronicta alni, Esdoorntandvlinder Ptilodon cucullina, Grote Nachtpauwoog Saturnia pyri, Hyesena Cosmia trapezina, Papegaaitje Chloroclysta siterata, Piramidevlinder Amphipyra pyramidea, Slakrups Apoda limacodes, Voorjaarsboomspanner Alsophila aescularia en Bont Schaapje Acronicta aceris.

De rupsen van de zeer zeldzame Bonte Esdoornsteltmot Caloptilia hemidactylella leven in vouwmijnen op de bladeren van de Gewone Esdoorn. 

De Esdoorndonswants Psallus pseudoplatani komt op deze boom voor.

De bladeren van deze boom verteren goed en dragen bij tot de humuslaag. Volwassen en oude bomen zorgen voor een rijke kruidlaag in het bos.

De Gewone Esdoorn is een goede overlever op plaatsen waar andere bomen een verminderde vitaliteit vertonen en moeilijkheden vertonen om zich aan het veranderende klimaat aan te passen.