Gulden Sleutelbloem

Primula veris







De Gulden Sleutelbloem Primula veris is een vrij zeldzame plant die groeit op kalkrijke, zonnige tot halfbeschaduwde standplaatsen. We vinden deze soort in open bossen en soms op matig droge, humusrijke, halfnatuurlijke graslanden. De plant wordt ook gevonden op plaatsen met een verstoorde kalkrijke bodem.

Deze plant wordt vaak gevonden op zogenaamde kamgraslanden. Deze graslanden zijn typisch voor steile hellingen waar een kalkrijke laag aan de oppervlakte komt.

Van april tot juni bloeit deze plant met gele klokvormige bloemen die in enkelvoudige schermen staan. De bloemen hebben 5 oranje vlekken aan de keel. Er zijn twee types bloemen: bloemen waarvan de stempels op een lange stijl bij de ingang van de bloem staan met de meeldraden eronder en bloemen waarbij dit andersom is. De bloemen hebben 5 oranje vlekken aan de keel. De stengelbladeren zijn driedelig tot handdelig met lijn- tot lancetvormige en meestal gaafrandige slippen.
De stengels groeien vanuit een rozet bladeren. De bladeren zijn langwerpig, gerimpeld en getand.
De plant wordt 20 tot 40 cm hoog en bloeit met gele bloemen.
Als de bestuivende insecten zoals vlinders, bijen en hommels van de ene bloem naar de andere vliegen, brengen ze stuifmeel over.

De larven van het Primulagitje Cheilosia antiqua, een zweefvlieg, ontwikkelen zich in de wortels van sleutelbloemsoorten.
Begrazing van de plaatsen waar deze soort voorkomt mag slechts gebeuren vanaf midden juli. Maaien in de zomer of vooral in de herfst blijkt een gunstige invloed te hebben op de soort. Het uitblijven van enige vorm van beheer is nefast.  
In poldergebieden wordt de soort bedreigd door het scheuren en bemesten van kamgraslanden.