Helm

Calamagrostis arenaria

De Helm Calamagrostis arenaria is een belangrijk gras voor het vastleggen van duinen. Deze soort wordt daarom vaak aangeplant, ook in het binnenland op plaatsen waar ze van nature eigenlijk niet voorkomt, bijvoorbeeld in stuifduinen.
De Helm bloeit met strogele, tot 15 cm lange aarpluimen. De bladeren rollen zich op tegen uitdroging.

De plant verdraagt goed overstuiving. Daarvoor groeit ze snel door middel van zowel horizontale als verticale wortelstokken.  

Behalve Helm wordt voor het vastleggen van duinen ook Noordse Helm Callamophila X baltica aangeplant, een kruising tussen Helm en Duinriet Calamagrostis epigeios. Deze soort heeft minder te lijden van konijnenvraat dan Helm.
De Helm is binnen zijn domein een belangrijke voedselleverancier voor enkele organismen.

Sommige zwammen groeien op staande, dode bladscheden; andere zwammen groeien op begraven plantenresten van Helm.

De Helmharpoenzwam Hohenbuehelia culmicola en het Zeerusruitertje Marasmiellus trabutii var. longisporus leven op dode, nog overeind staande bladscheden.

Een sterk op de Rechte Koraalzwam Ramaria stricta lijkende zwam groeit op dode, nog staande helmpollen.Waarschijnlijk betreft het een nog onbeschreven andere soort, want de Rechte Koraalzwam is een soort van dood hout in loofbossen op een niet te arme bodem.

Het Zandtulpje Peziza ammophila en nog andere zwammen zoals het Zandputje Geopora arenicola, de Duinstinkzwam Phallus hadriani, het Mestnestzwammetje Cyathus stercoreus en de Helmstropharia Psilocybe halophila, groeien op begraven plantaardige resten van Helm.

Het is één van de waardplanten van de Heivlinder Hipparchia semele.

De vlinder Mythimna litoralis is een uiltje op Helm.

Ook het motvlindertje Apatatris kinkerella, de halmvlieg Meromyza ammophilae, de dwergcicade Psammotettix maritimus, de spoorcicade Gravesteiniella boldi, de bladluis Schizaphis rufula hebben een binding met Helm.

De larven van de Zwarte Duinsnuittor Otiorrhynchus atroapterus vreten aan de wortels van Helm. De volwassen kever heeft Zeepostelein Honkenya peploides als voedselplant.

De prachtvlieg Tetanops myopina is gebonden aan deze plant: de larven leven in de stengels van Helm.