Hondsdraf

Glechoma hederacea

De Hondsdraf Glechoma hederacea groeit op vochtige, stikstofhoudende grond in bossen en weiden, wegbermen, ruigten, heggen, vochtig bouwland en lichte bossen.

De plant bloeit van april tot juli met paarsachtige lipbloemen in bundels die tot 6 bloemen dragen en zich vooral aan 1 kant van de stengel situeren. De bladeren zijn niervormig. De stengels kruipen over de grond en wortelen op de knopen. De uitlopers kunnen tot 1 m lang worden. De plant is voor veel dieren, bijvoorbeeld paarden, giftig, wanneer ze in grote hoeveelheden wordt ingenomen.

Inname van deze plant leidt bij paarden tot overmatige speekselvorming en transpiratie, trillen, opengesperde pupillen, kortademigheid, luidruchtige ademhaling en hartdeficiƫntie. De behandeling zal symptomatisch gebeuren. Gedroogd verliest de Hondsdraf na enkele weken wel zijn giftigheid.

De Hondsdraf is een favoriete nectarplant van vlinders, hommels, Honingbijen Apis mellifera en solitaire bijen zoals de Andoornbij Anthophora furcata, de Gewone Sachembij Anthophora plumipes en zandbijen zoals het Vosje Andrena fulva.