Hyacintorchis

Himantoglossum robertianum

De
Hyacintorchis Himantoglossum robertianum is een vroeg bloeiende orchidee met roze bloemen. Deze soort is mediterraan van oorsprong. De plant werd in 2017 in Vlaanderen aangetroffen; in Nederland is de soort in 2020 voor het eerst gezien. Deze orchidee breidt zijn leefgebied blijkbaar vanuit het zuiden uit langs de kustzone.

De onderste eivormige bladeren staan gekromd uit, maar die daarboven staan dicht tegen de stengel en omsluiten deze voor een groot gedeelte. Daarbovenuit steekt de bloeistengel. Deze is rood aangelopen en licht kantig. De dicht op elkaar staande bloemen hebben een lip die wit in het midden is en aan de randen rozebruin of groenachtig.

De lip heeft vier lobben. De schutbladen zijn iets langer dan de bloemknoppen en ook roze, maar soms wat donkerder.  De Hyacintorchis kan in het mediterrane gebied tot 1 m hoog worden. In Vlaanderen wordt deze plant 30 à 40 cm hoog. De bloei valt bij ons in maart. In het mediterrane gebied is dit nog vroeger.

Deze orchidee groeit vooral op zonnige, matig vochtige tot droge plaatsen. De soort heeft een voorkeur voor kalkrijke of sterk lemige bodems.