Ivoorzweefvlieg

Volucella pellucens

De Ivoorzweefvlieg Volucella pellucens, ook Witte Reus genoemd, is een vrij algemene hommelzweefvlieg. De vlieg meet tot 16 mm en komt van mei tot augustus voor op open plekken in bossen en bij bloemrijke hagen, soms ook in tuinen.
Deze vlieg is opvallend groot en breed gebouwd. Het lichaam is overwegend zwart gekleurd. Het tweede achterlijfssegment is wit gekleurd. Het borststuk is zwart met zwarte beharing.

Deze vlieg komt vooral voor in en rond bossen en bezoekt daar vaak de bloesem van Braam Rubus fruticosus, maar komt ook op andere bloemen voor stuifmeel en nectar en op bomen voor de sapstromen.

Het mannetje blijft vaak hangen op een hoogte van 2 m, soms tot 5 m, boven de grond ter verdediging van het territorium.

Het vrouwtje dringt het nest van sociale wespen (geslacht Vespula) zoals de Duitse Wesp Vespula germanica en de Gewone Wesp Vespula vulgaris binnen en legt er de eitjes. De larven leven in de nesten van afval en dode wespenlarven. Bij het binnendringen laten de bewakers en de in- en uitvliegende wespen de zweefvlieg met rust, zelfs bij direct contact. Het vrouwtje verspreidt wellicht een geur die de agressie van de nestbewakers onderdrukt of die minstens de wespen misleidt. De zweefvlieg legt alleen eitjes in ondergrondse wespennesten.