Kleefkruid

Galium aparine




Het Kleefkruid Galium aparine is een zeer algemene plant die groeit op voedselrijke, niet te zure, vochtige bodem op licht beschaduwde plaatsen, zoals in heggen, kreupelhout en op bouwland. Vaak is het begeleider van Brandnetels. Het is een zouttolerante plant. De plant bloeit van juni tot de eerste vorst met witte bloemen die alleen of in bijschermen staan. De bladeren zijn lancetvormig en staan in kransen van zes tot negen stuks rond de stengel. De stengel is kaal en glad. De plant heeft een wortelstok. Ze groeit snel en kan als een mantel over andere planten heengroeien. De vruchten zijn splitvruchtjes. Het is een sterke plant die redelijk bestand is tegen herbiciden.  

De plant is over de groene delen bezet met stekelhaartjes die voorzien zijn van weerhaakjes en hecht zich zo gemakkelijk vast aan textiel of aan de vacht van dieren.

Met behulp van de weerhaakjes en stijf afstaande takjes klimt de plant in dichte vegetatie.

Deze plant wordt begunstigd door stikstofbemesting in agrarische landschappen.

Het is één van de waardplanten van de Gewone Worteluil Agrotis exclamationis. De waardplanten van de rups zijn Muur-soorten Stellaria species, Kleefkruid Galium aparine en de gewassen raap en aardappel.

Ook de larve van de Reuzengoudhaan Timarcha tenebricosa (kever) voedt zich op Walstro-soorten Galium species, zoals Kleefkruid. Dit is een zeldzaam geworden kever die vooral nog voorkomt op droge (kalk-)graslanden.

De galmuggen Dasineura galiicola en Dasineura aparines veroorzaken gallen bij deze plant. 

Ook de galmijt Aceria galiobia veroorzaakt gallen bij deze plant.

De Paarse Goudhaan Chrysolina sturmi, ook Kleefkruidhaantje genoemd, is een kever die behoort tot de goudhaantjes. Deze soort komt van april tot oktober voor op Walstro-soorten Galium species, zoals bijvoorbeeld het Kleefkruid en Hondsdraf Glechoma hederacea.