Lamsoor

Limonium vulgare
Het Lamsoor Limonium vulgare is een typische soort van zoute tot sterk brakke wateren, slikken en lage schorren. De plant heeft vlezige bladeren, om zoveel mogelijk water te kunnen opslaan en zo weinig mogelijk water te laten verdampen.

Zout water wordt namelijk moeilijk opgenomen door planten. Zaadjes van Lamsoor kunnen alleen kiemen als het tijdelijk wat minder zout is, bijvoorbeeld bij dood tij in een regenrijke periode. Van juli tot oktober draagt de plant paarse bloemen in pluimen of schermvormige trossen. De bladeren zijn langwerpig en staan in rozetvorm. De plant bezit een wortelstok.

Bij ons komt de soort enkel langs de kust voor.

Het is een halofyt, dit wil zeggen een zoutminnende plant. Aan de bladeren hangen soms zoutkristallen. Plaatselijk vormt ze grote bestanden, maar het is een bedreigde plant. Vooral indijkingen en andere kunstmatige ingrepen aan de kust zijn de grootste bedreigingen.

Het Lamsoorspitsmuisje Pseudaplomonus limonii is een snuitkever gespecialiseerd op Lamsoor.
De Lamsoorvedermot Agdistis bennetii en de Kwelderpistoolmot Aristotelia brizella hebben deze plant als waardplant. De Kwelderpistoolmot heeft ook nog het Engels Gras Armeria maritima als waardplant.