Lichte Koekoekshommel

Bombus barbutellus
De Lichte Koekoekshommel Bombus barbutellus is een zeer zeldzame hommel.

Het vrouwtje heeft op het borststuk een scherp afgetekende bruingele kraag en een bruingele overgang van het borststuk naar het achterlijf. Het achterlijf heeft een opvallend witte achterlijfspunt.

Het mannetje heeft een tamelijk grote kop. Het borststuk heeft een duidelijke middenband bij de overgang van het borststuk naar tergiet 1 van het achterlijf.

In de nazomer kunnen kraag en middenband sterk naar grijs verkleuren. 

Het vrouwtje meet tot 23 mm; het mannetje tot 16 mm. Deze hommel komt voor in open tot halfopen landschappen en soms ook in het stedelijke gebied. Deze soort vertoont een voorkeur voor bloemrijke graslanden. De overwinterende vrouwtjes komen rond half april tevoorschijn. De jonge mannetjes vliegen vanaf half juli tot eind augustus.

De hommel parasiteert vooral bij de Tuinhommel Bombus hortorum, maar ook bij de Grote Tuinhommel Bombus ruderatus.

Deze hommel vliegt onder meer op Havikskruid-soorten Hieracium species, Hondsdraf Glechoma hederacea, Gewone Paardenbloem Taraxacum officinale, Rode Klaver Trifolium pratense, Speerdistel Cirsium vulgare, Dahlia species, Zonneroosje-soorten Helianthemum species, Chrysant-soorten Chrysanthemum species en Knoopkruid Centaurea jacea.