Rode Bosbes

Vaccinium vitis-idaea





De Rode Bosbes Vaccinium vitis-idaea, ook Vossenbes genoemd, is een zeldzame plant van zure, droge leemgronden in gemengde bossen, lichte naaldbossen en hoogvenen.

De plant wordt 10 tot 20 cm hoog. De bladeren zijn groenblijvend en leerachtig. De wittig-roze bloemen zijn knikkend en klokvormig. Deze plant kan lokaal grote bestanden vormen, maar is niet zo algemeen als de Blauwe Bosbes. De bloemen zijn dieper gelobd dan bij de Blauwe Bosbes Vaccinium myrtillus.

Het is één van de waardplanten van de vlinders Nachtpauwoog Saturnia pavonia, Wolfsmelkuil Acronicta euphorbiae en Oranje Iepentakvlinder Angerona prunaria.

Deze dwergstruik, die behoort tot de heidefamilie, bloeit in mei en juni en nog een tweede keer in augustus. De bloemen worden bezocht door verschillende bijen (zoals Veenhommel, Bosbesbij, Fijngestippelde Groefbij, Zwartbronzen Zandbij en Gewone Wespbij).

De Bosbesbij Andrena lapponica heeft een bijzondere binding met Bosbes-soorten.

De bloemen worden zowel voor de nectar als het stuifmeel bezocht.

De Vossenbesnetwants Stephanitis oberti zou vooral voorkomen op Rhododendron-soorten en op Rode Bosbes. Deze netwants is in Vlaanderen nog zeldzaam.

De Wilgenschildluis Chionaspis salicis leeft op allerlei planten, maar we kunnen deze soort vooral op de stengels van de Rode Bosbes aantreffen. De vrouwtjes zitten onder een wit wasschild, waaronder ook de eitjes worden afgezet.

De Bolle Fopwesp Chrysotoxum arcuatum is een zweefvlieg. Deze zeldzame soort komt van half april tot begin oktober voor in 2 generaties op vochtige tot droge heide, maar ook in voedselarme naaldbossen waar Blauwe Bosbes voorkomt. Men kan de vlieg vooral waarnemen op bloemrijke plekken, zoals in bermen langs fietspaden en langs parkeerplaatsen. De vlieg bezoekt niet alleen de bloemen van Blauwe Bosbes, maar ook deze van Struikhei Calluna vulgaris en gele composieten.

De Bosbessnuituil Hypena crassalis is een nachtvlinder van open bossen en heiden waar de waardplanten, namelijk Bosbes-soorten Vaccinium species voorkomen.

Op deze plant parasiteert de Vossenbesbladgast Exobasidium vaccinii, een schimmel die gallen in de bloemen en bladeren veroorzaakt. De aangetaste bloemen zijn dan met witte sporen bepoederd.

De Blauwe en Rode Bosbes kunnen kruisen en dan de hybride Vaccinium intermedium doen ontstaan.