Schol

Pleuronectus platessa
De Schol Pleuronectus platessa is een vis met een zeer afgeplat lichaam. Hij meet 25 tot 90 cm. Hij komt voor in de zee, maar komt voor in brak water en trekt soms rivieren op.

Jonge dieren voeden zich met kleine ongewervelden. Volwassen Schollen voeden zich vooral met weekdieren en wormen.

De vis paait in de winter op grote diepte.  

De Gestekelde Luispissebed Nerocila orbignyi behoort tot de in het water levende pissebedden. Het is een obligate visparasiet die op vissen zoals bijvoorbeeld de Schol bloed zuigt. Het is een ectoparasitaire soort. De soort bezit 7 paar looppoten die in een scherpe punt uitlopen. Daarmee kan het dier zich stevig vastgrijpen in de huid van de gastheer.
Volwassen dieren hechten zich doorgaans op een specifieke plaats op de gastheer; meestal op de romp, de kop, bij de anus of bij de staart. Het dier is protrandisch hermafrodiet. Na enkele larvestadia produceert het dier eerst zaadcellen (mannelijk); bij verouderen en groter worden wordt overgegaan tot het produceren van eicellen en een broedbuidel (vrouwelijk). De laatste jaren blijken de waarnemingen toe te nemen. Het is goed mogelijk dat deze parasieten terrein winnen door de opwarming van het zeewater.