Tropische Staafmier

Hypoponera punctatissima
De Tropische Staafmier Hypoponera punctatissima, ook Gewone Compostmier genoemd, is een kosmopoliet die vooral gekend is van mediterrane gebieden en die ook algemeen zou zijn in het Midden-Oosten.

Deze mier leeft zowel in urbane gebieden als in natuurlijke habitats zoals grotten.

Het is een thermofiele soort die in Vlaanderen kan worden gevonden in eerder “tropische” omgevingen zoals veranda's, constant verwarmde gebouwen, serres, keukens, bakkerijen, badkamers, onder houten vloeren of stallen. Milde winters kunnen ervoor zorgen dat de soort zich hier en daar ook (misschien maar tijdelijk) in de vrije natuur kan handhaven.

Broeiende composthopen kunnen ook de gewenste warme omgeving voor deze soort verschaffen.

Bij ons wordt de soort hoogstwaarschijnlijk geregeld met plantenmateriaal geïmporteerd en kan men ze hier en daar in serres en verwarmde gebouwen aantreffen. Toch wordt deze mier zelden waargenomen. De mannetjes zijn ongevleugeld en de paring gebeurt in het nest, waarna de wijfjes uitzwermen. Meestal zijn het deze 4-5 mm kleine koninginnetjes die de aanwezigheid van de soort verraden. De bruidsvluchten vinden plaats op warme zomerdagen en dit tot in september.