Vistrap
 






Een vistrap is een door de mens aangelegde vispassage bestaande uit verschillende V-vormige constructies die over een aanzienlijke lengte trapsgewijze worden gelegd om vissen doorgang te kunnen verlenen bij kunstmatige barricades.

Op de meeste waterlopen wordt de bewegingsvrijheid van vissen immers bemoeilijkt door barrières in de waterlopen zoals stuwen, sluizen, molens, terugslagkleppen en dammen.

Die bewegingsvrijheid heeft een vis nodig om bijvoorbeeld te kunnen trekken tussen zee en zoetwater of op de rivier zelf.

Veel vissoorten leven als volwassen dier immers op andere plaatsen dan als jong exemplaar.

Een vistrap helpt de vis een handje om deze waterbouwkundige constructies te overbruggen door het hoogteverschil dat hierdoor ontstaat op te splitsen in kleinere stappen.

Vissen migreren, afhankelijk van de soort, over min of meer grote afstand op zoek naar geschikte voortplanting-, rust- en voedselplaatsen. Ook andere redenen kunnen aanzetten tot migratie: bescherming tegen predatie, vlucht voor verontreiniging, wisselend winter- en zomerverblijf, wisselende eisen aan de biotoop bij wisselende levensstadia en uitwisseling van genetisch materiaal tussen populaties. De meest opvallende migratie gebeurt in functie van de voortplanting.

Als gevolg van deze vaak onoverbrugbare kunstwerken valt het leefgebied van een vissoort uiteen in een aantal verschillende van elkaar gescheiden deelgebieden. Populaties van sommige vissoorten zijn zo klein geworden en versnipperd dat de afzonderlijke populaties door tijdelijke achteruitgang van het leefgebied zelfs kunnen verdwijnen.