Walnootboorvlieg

Rhagoletis completa
De Walnootboorvlieg Rhagoletis completa  is een boorvlieg die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika en in Europa sinds 2010 oprukt vanuit het zuiden naar Vlaanderen.  

De larven voeden zich met de bolsters van Okkernoot (Walnoot)  Juglans regia waardoor de bolsters verkleuren en uiteindelijk verslijmen (maar ook de bacteriebrand Pseudomonas juglandis kan een verkleuring veroorzaken).


Vanaf de tweede helft van augustus zijn de kleine larven gemakkelijker te vinden dan vroeger in het jaar omdat ze dan al meer volgroeid zijn.

Zodra de larven volgroeid zijn, verlaten ze de bolsters om te verpoppen in de grond. Wanneer de volwassen vliegen het volgend seizoen uit de pop kruipen moeten ze eerst hun vleugels nog oppompen en uitharden vooraleer ze kunnen wegvliegen. 

Men bestrijdt deze vlieg door de afgevallen en aangetaste noten te vernietigen of door kippen onder Okkernoot-bomen te plaatsen. De kippen eten dan de larven of de pas uitgekomen vliegen op.

De walnoten zelf worden niet aangetast door de Walnootboorvlieg. Een vroege infectie verhoogt wel de kans op andere aantastingen, bijvoorbeeld door schimmels.