Watercrassula

Crassula helmsii
De Watercrassula Crassula helmsii  is een fijne waterplant, die oorspronkelijk afkomstig is uit Australië. De plant wordt in onze streken gekweekt als vijverplant. Na enkele jaren woekert deze plant in de vijver, zodat ze door de eigenaars wordt uitgezet in beken en vijvers in de natuur, waar ze verder woekert en een lastig te bestrijden plant wordt. Vooral sedert de jaren 1980 vormt de Watercrassula een probleem in de natuurlijke vijvers en plassen.  

Het is een vetplantje, dat te herkennen is aan de ronde stengels die kruisgewijs bezet zijn met tegenoverstaande, groene, vlezige blaadjes. Het is een weinig kritische soort, die zowel in zoet als brak water groeit. De plant kent een dichte, horizontale groei en een snelle vegetatieve vermeerdering. Zeer kleine stukjes (minder dan 5 mm) van deze plant kunnen tot een nieuwe plant uitgroeien.


Watercrassula vormt na verloop van tijd dichte matten waarbij andere flora wordt verdrongen.   

Watervogels (eenden, ganzen, Meerkoeten) voeden zich in het late najaar graag met de groene blaadjes en dragen hierdoor ook bij aan de verspreiding van de plant.