Wilgenhoutwesp

Xiphydria camelus





De Wilgenhoutwesp Xiphydria camelus is een loofhoutwesp. Deze zeldzame soort meet tot 21 mm en komt van juni tot augustus voor in vochtige loofbossen. Deze zwarte wesp met witte vlekken op de kop, het borststuk en het achterlijf heeft een opvallende lange nek.

Het vrouwtje heeft een korte legboor. De larve ontwikkelt zich in een dode of levende boomstam, vooral deze van Berk-soorten Betula species en Els-soorten Alnus species.

De Wilgenhoutwespboorder Aulacus striatus is een parasitoïde wesp. Deze wesp komt verspreid over Vlaanderen voor. De wesp parasiteert bij de Wilgenhoutwesp en ook soms bij de daaraan verwante wesp Xiphydria prolongata. Overdag zijn de vrouwtjes van de houtwespen borend te zien terwijl op korte afstand de Wilgenhoutwespboorder toekijkt.

De larve van de Wilgenhoutwespboorder ontwikkelt zich pas nadat de gastheerlarve zich na een jaar heeft volgevreten en dicht bij het houtoppervlak ligt. Ze eet dan snel de gastheerlarve op en spint een cocon om in te verpoppen. Het volwassen dier sluipt ongeveer 2 weken later uit door een gat naar buiten te knagen door het nog maar dunne houtlaagje.