Witte Boormossel

Barnea candida

De Witte Boormossel Barnea candida is een tweekleppig zeedier met een dunne, witte, tamelijk langwerpige schelp. Deze mossel wordt tot 7 cm lang en is geelwit tot grijs. De schelp is heel dun en teer. Het dier houdt zelf de schelpen samen en er is nog een derde schelpstukje aanwezig nabij de top. Na de dood van het dier komen de 3 schelpstukken los. Bij de Witte Boormossel zal men nooit lege doubletten vinden. Aan de bovenrand van de schelp zit een gladde omslag.  

Deze soort lijkt op de Amerikaanse Boormossel Petricola pholadiformis. Deze laatste heeft geen omgeslagen bovenrand en geen derde schelpstukje. Lege doubletten van de Amerikaanse Boormossel blijven nog lang met elkaar verbonden door middel van een bruine slotband. De schelp is steviger dan deze van de Witte Boormossel.  

De sterke ruwe voorkant wordt gebruikt als rasp bij het boren van tot 15 cm diepe gangen in hout, turf en zachte gesteenten. Deze mossel draait zich voortdurend om zijn lengteas waardoor de schelp als een boor wordt gebruikt. De soort komt voor op en onder de laagwaterlijn.