Wulk

Buccinum undatum

De Wulk Buccinum undatum is een zeeslak met een huisje dat wel 12 cm lang kan worden. Het huisje is meestal bruinachtig en heeft talrijke gegolfde overlangse ribben en spiraalvormige dwarsribben. Deze slak bezit een sifo voor de ademhaling en het voedselzoeken. Het huisje kan met een soort dekseltje worden afgesloten. De tentakels zijn op de basis voorzien van een oog. De voet heeft een operculum.


De Wulk leeft in wat dieper water voor de kust, onder de laagwaterlijn, aan rotskusten en in poelen aan de kust. Zijn voedsel bestaat uit aas en kleine schelpdiertjes, die hij vindt met zijn gevoelig reukorgaan onderaan de sifo.


De Wulk gebruikt de scherpe rand bij de monding van zijn huisje om in het weke deel van een schelpdier vooral de sluitspier door te snijden.


Op het strand vindt men vaak de kenmerkende eiklompjes van de Wulk. Deze worden afgezet in een soort cocon, met wel duizend bij elkaar. De eerste larven eten de volgende uitgekomen larven op. Lege huisjes van de Wulk worden bewoond door de Heremietkreeft Pagurus bernhardus.


De lege huisjes spoelen ook vaak aan op het strand.