Zwervende Pantserjuffer

Lestes barbarus

De Zwervende Pantserjuffer Lestes barbarus is een libel die vroeger in de winter naar het zuiden trok. Nu blijft deze libel hier en plant ze zich hier voort. De soort komt vooral voor in de vegetatie op een korte afstand van periodiek droogvallende vennen, duinplassen en nieuwe plasjes. Het is een typische pioniersoort die vaak samen voorkomt met de Geelvlekheidelibel Sympetrum flaveolum. De soort vliegt van eind mei tot eind oktober.

Deze libel is gemakkelijk te herkennen aan het tweekleurig pterostigma (opvallend gekleurde vlekjes op de vleugels; bruin met wit aan de buitenkant).


Deze libel heeft een voorkeur voor snel opwarmend water -ook brak water-  met een sterk wisselende waterstand.  De eieren worden afgezet in planten, soms op volledig droge plaatsen, zoals bijvoorbeeld op plaatsen die ’s zomers droog staan en pas in de winter onder water komen te staan. De overwintering gebeurt als ei, waardoor droge periodes na de ei-afzet goed worden doorstaan. In het vroege voorjaar begint het larvale stadium, dat gedurende de zomer wordt afgerond.

Ondiep, warm water bevordert het groeiproces. De larven sluipen uit van half mei tot begin september.


De soort heeft een zeer wisselend voorkomen. Soms is ze in Vlaanderen volledig afwezig, tijdens warme zomers kunnen er invasies optreden, waarna ze enkele jaren standhoudt en vrij algemeen kan zijn. Deze libel plant zich nog niet zo lang voort in Vlaanderen. In Nederland is het een vrij algemene soort.