NATUURLEXICON


Aarsmade

Enterobius vermicularis   


De Aarsmade Enterobius vermicularis is een witte worm met een lengte van 0,4 tot 1 cm (mannetje) of 2 cm (vrouwtje). Het mannetje heeft borstels aan het geringde lichaamseinde. Deze soort, die behoort tot de Draadwormen, leeft parasitair in de menselijke dikke darm. ’s Nachts kruipen de rijpe vrouwtjes uit de endeldarm naar buiten en rondom de anus, waar soms wel tot 12.000 microscopisch kleine eitjes worden gelegd. De mens kan geïnfecteerd worden, vooral via ongewassen fruit. Besmettingen worden vaak opgelopen door kinderen in crèches.  Buiten het lichaam kunnen de eitjes gedurende lange tijd overleven en aan bijvoorbeeld speelgoed blijven kleven. Een infectie (enterobiasis) veroorzaakt jeuk en vage darm- en buikklachten. Het krabben als gevolg van de jeuk kan tot ontstekingen en huidletsels leiden.

De eitjes blijven gemakkelijk aan vruchten vastkleven, vooral na aanraking met de grond. De door de eierleggende wormen veroorzaakte jeuk maakt dat men gaat krabben, waardoor de eitjes aan de vingers vastkleven, zich verspreiden en nieuwe infectiebronnen vormen. Door ongewassen handen komen de eitjes in het voedsel en daardoor opnieuw in een menselijk lichaam terecht.

Uit de eitjes ontwikkelen zich larven, die meermaals vervellen. De Aarsmade is een kosmopoliet die alleen maar bij de mens voorkomt; in huisdieren kan deze worm niet overleven.  


Home