NATUURLEXICON


Aluminium


Aluminium is een milieugevaarlijke stof. Aluminium-poeder vormt een zeer licht ontvlambaar gas in contact met water, en is spontaan ontvlambaar in lucht.

Aluminiummetaal vormt aan zijn oppervlak snel een micrometerdikke laag aluminiumoxide die voor de reactie met water beschermt. Is deze laag aangetast, dan treedt een reactie op waarbij hoogontvlambaar waterstofgas vrijkomt. Aluminiumoxide kan in water zowel als base  als zuur functioneren. Aluminiumverbindingen  zullen in water uiteindelijk vaak omgezet worden in een onoplosbaar hydroxide.

Het gedrag van de aluminiumverbindingen is afhankelijk van de pH van het water. Bij een pH van lager dan 4,5 neemt de oplosbaarheid van aluminium sterk toe, maar hetzelfde geldt bij een heel hoge pH-waarde.

De in de natuur meest voorkomende aluminiumverbindingen, nl. aluminiumoxide en aluminiumhydroxide zijn onoplosbaar in water. Aluminium-ionen kunnen adsorberen aan zwevende stoffen in water en sedimenten. Aluminium is weinig tot matig accumulerend in waterorganismen.

Ook al zijn lagere aluminiumconcentraties een natuurlijk bestanddeel van oppervlaktewater, het is bekend dat hogere concentraties een aantal schadelijke effecten op waterorganismen hebben. Opgeloste Aluminium-ionen zijn giftig voor planten, omdat zij wortelbeschadigingen veroorzaken en de fosfaatopname verlagen.

Opname van aluminium-deeltjes kan bij de mens aanleiding geven tot longfibrose, botverweking, bloedarmoede en blijkens onderzoek zelfs tot de ziekte van Alzheimer (dementie). Ook het zenuwstelsel kan worden aangetast.

Naarmate de omgeving zuurder wordt, lost aluminium op uit de bodem. Zo worden planten en dieren op een langzame manier vergiftigd.

Metalen kunnen metalloïden (radicale metalen) vormen en binden zich dan gemakkelijk aan organische stoffen om lipofiele stoffen te vormen. Deze stoffen zijn zeer giftig en worden opgeslagen in de vetvoorraad van dieren en mensen.

Aluminium belemmert het functioneren van de ademhalingsorganen van vissen (vissterfte).

Aluminium heeft bovendien effecten op de eischaalproductie en op de vruchtbaarheid van vogels.

 

Home