NATUURLEXICON


 Alsemambrosia

Ambrosia artemisiifolia


De Alsemambrosia Ambrosia artemisiifolia is een éénjarige plant met dubbelgeveerde bladeren en aren met klokvormige mannelijke hoofdjes die naar beneden hangen. Deze plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika.

Een herfst met nachtvorst geeft de plant niet genoeg tijd om zaad te ontwikkelen. Een zachtere herfst maakt de omstandigheden voor deze plant gunstiger. Deze plant houdt pas sinds kort stand in Vlaanderen, maar profiteert wel duidelijk van de opwarming van het klimaat.

De vrouwelijke bloemhoofdjes zijn grijswit en zitten onopvallend in de bladoksels onder de mannelijke hoofdjes.

De plant bereikt een hoogte van 20 tot 100 cm en bloeit van september tot oktober.

Deze soort groeit optimaal bij temperaturen rond de 31 °C.

Bloeiende planten produceren grote hoeveelheden pollen die sterke hooikoortklachten kunnen veroorzaken. De pollen van deze plant worden over zeer grote afstanden met de wind verspreid.

De plant komt zowel voor in stedelijke gebieden (tuinen, wegbermen) als in natuurlijke gebieden, maar vertoont steeds een voorkeur voor zonnige plekken. De plant houdt van vochtige grond, maar kan zich in droge omstandigheden goed handhaven door de lange wortels die worden gevormd. Een plant kan veel zaden produceren die tientallen jaren kiemkrachtig blijven.  

De plant wordt vaak bezocht door bijen.

Home