NATUURLEXICON


Amerikaanse Grijze Eekhoorn

Sciurus carolinensis   


De Amerikaanse Grijze Eekhoorn Sciurus carolinensis vormt als exoot een bedreiging voor onze inheemse Eekhoorn omdat hij niet alleen een voedselconcurrent is maar tevens de wintervoorraadkamers leegplundert, zodat onze inheemse Eekhoorn Sciurus vulgaris het moeilijk krijgt in de winterperiode.  In Engeland heeft deze soort voor de uitroeiing van de Eekhoorn gezorgd. Deze laatste werd echter opnieuw uitgezet.

De Amerikaanse Grijze Eekhoorn werd reeds omstreeks 1889 in Engeland ingevoerd. Het is een dagactieve soort, die in alle soorten bossen voorkomt. Hij eet noten, knoppen, vruchten en bessen, kleine diertjes en soms jonge vogels. Hij scheurt het schors van bomen af, zodat hij bij de lagen kan komen waar veel vocht en voedingsstoffen in zitten. Wanneer de schors volledig rond de stam wordt afgestript is dit dodelijk voor de boom.  

Deze soort is groter en agressiever dan de Eekhoorn. Hij kan beter looizuur verdragen. Daardoor kan hij meer looizuurhoudende eikels eten dan de Eekhoorn. De Amerikaanse Grijze Eekhoorn is bovendien vaak drager van een parapokkenvirus, waardoor hij de inheemse Eekhoorns besmet, meestal met dodelijke afloop, terwijl hij er zelf amper last van heeft.  

Afvangen van deze dieren op de plaatsen waar de Eekhoornpopulatie bedreigd wordt, is wellicht de beste oplossing.  

Home