NATUURLEXICON


Aziatisch Lieveheersbeestje

Harmonia axyridis


Het Aziatisch Lieveheersbeestje Harmonia axyridis, ook Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje genoemd, werd in 1997 ingevoerd ten behoeve van de biologische bladluizenbestrijding. In 2001 werd - voor wat Vlaanderen betreft - voor het eerst vastgesteld dat het kevertje zich in de vrije natuur kan voortplanten.

Deze kever meet tot 9 mm. De kleur en het patroon op het halsschild en de dekschilden is uiterst variabel. Op de afbeelding is het Vierstippelig Zwart Aziatisch Lieveheersbeestje Harmonia axyridis var. spectabilis te zien.

De soort komt vrijwel in alle mogelijke biotopen voor. Hij leeft er vooral op bomen met veel bladluizen en op verschillende soorten kruidachtige planten. De overwintering gebeurt meestal in grote groepen (tot 50 exemplaren) in huizen, nestkasten, bunkers, vleermuiskelders. Vaak komen binnen deze overwinteringsgroepen andere soorten lieveheersbeestjes voor. De kever  voedt zich met bladluizen, schildluizen, gaasvliegen, vlindereitjes en ook andere lieveheersbeestjes. Het is een vraatzuchtige kever.

In een natuurlijke habitat overwinteren de kevertjes in grotten en rotsspleten. Deze lieveheersbeestjes vertonen een voorkeur voor Linde-soorten Tilia species, Esdoorn-soorten Acer species en Zwarte Els Alnus glutinosa.  De vrouwtjes scheiden een stinkende vloeistof af, bedoeld als feromoon om mannetjes aan te trekken, maar ook om slecht te smaken voor vogels. Het diertje durft mensen te bijten en aldus zwellingen te veroorzaken die 24 tot 48 uur kunnen duren.

Het diertje plant zich massaal voort in de natuur en verdringt er de inheemse soorten. De ecologische niche overlapt het meest met deze van het Tweestippelig Lieveheersbeestje Adalia bipunctata. De verspreiding ging dan ook met 30 procent achteruit sinds de komst van het Aziatisch Lieveheersbeestje (2012).

Belangrijke inheemse natuurlijke predatoren van deze kever zijn spinnen uit diverse families zoals wielwebspinnen, krabspinnen, kogelspinnen en trilspinnen. De wansmaak van de kever stoort de spinnen blijkbaar niet.

Spinnen helpen door hun generalistisch voedingspatroon dus om de snelle opmars van deze exoot enigszins (in een beperkte mate) af te remmen.   

Home