NATUURLEXICON


Bedwants

Cimex lectularius


De Bedwants Cimex lectularius is een platwants van 3,5 tot 8 mm lang.

Deze wants heeft een zeer breed en extreem afgeplat lichaam. De vleugels zijn gereduceerd tot schubjes. De kleur is oranje of roodbruin. Het lichaam is spaarzaam met bleke haartjes bedekt.  

Het is een op mensenbloed beluste soort, die ook bloed van dieren zuigt. Het dier kan maandenlang, soms tot 6 maanden, hongeren. De wants is ’s nachts actief. Overdag verbergt de wants zich onder meer in nauwe spleten, tussen beddengoed, achter schilderijen of onder tapijten. De wants komt vooral voor in woningen die onvoldoende worden gereinigd. Het vrouwtje moet vooraf bloed gezogen hebben en legt dan 100 tot 200 eitjes.  De ontwikkeling stopt als de temperatuur onder 13 °C daalt. De Bedwants steekt warmbloedigen, vooral huisdieren en mensen, gelokt door de lichaamswarmte.

De steeksnuit bestaat uit een buisje dat bloed zuigt en een buisje dat verdovende, antistollende stoffen injecteert.

Op de plaats van de steek ontstaat een jeukende rode vlek. De huidirritatie kan gaan van erge jeuk tot dikke zwellingen. Deze soort is een kosmopoliet in huizen. Tegenwoordig is de soort in Europa zeldzaam geworden. Met de immigratie van mensen uit andere werelddelen, stelt men sedert 2003 weer een toename vast in Vlaanderen.  Er zijn geen gevallen bekend van de overdracht van ziekten door deze wants.

Home