NATUURLEXICON


Blinde Bij

Eristalis tenax


De Blinde Bij Eristalis tenax is een zweefvlieg met een lengte van 14 tot 16 mm. De gelijkenis met een bij is treffend. Deze soort kan uiteraard niet steken. Deze soort is donkerbruin gekleurd en heeft 2 grote, geelrode vlekken aan de zijden van het tweede achterlijfssegment. Deze bij heeft twee verticale strepen op de ogen (eigenlijk haarbanden). Als hij vliegt laat hij de achterpoten naar beneden hangen. Het is in Vlaanderen een zeer algemene soort, die het hele jaar kan worden gezien.

Het is een regelmatige bloembezoeker en vliegt op bijna alle bloemtypes waar de nectar niet te diep steekt. Het vrouwtje wordt soms gezien terwijl het modderige plaatsen of plassen onderzoekt om de eitjes in af te zetten.

De larve van deze zweefvlieg noemt men ook wel de “rattenstaartlarve” en komt voor in allerlei stilstaande wateren. Deze larve verdraagt een zeer hoge organische vervuiling. Ze komt zelfs voor in aalputten. Ze is rolrond en grijzig-wit gekleurd.  Aan de buikzijde heeft zij 7 paar kruipknobbeltjes en aan het achtereinde een tot 3 cm lange uitschuifbare buis waarmee ze lucht ademt. De larve kan met de adembuis tot een diepte van 10 cm onder het wateroppervlak hangen. Ze zeeft met de monddelen mest en slijkdeeltjes uit het water. Voor de verpopping verlaat ze het water en kruipt ze in de oeverwand of in een vochtige bodem.

De volwassen vrouwtjes overwinteren op beschutte plekken, zoals bunkers, gierkelders en grotten. Vaak zitten ze daar in grote groepen bijeen. De mannetjes sterven in de winter.  

De Blinde Bij is een kosmopoliet.

Home