NATUURLEXICON


Bruine Nijperduizendpoot

Lithobius forficatus   De Bruine Nijperduizendpoot Lithobius forficatus , ook Gewone Duizendpoot of Gewone Steenloper genoemd, is een duizendpoot. Hij wordt 20 tot 32 mm lang. Deze soort komt voor op vochtige, donkere plaatsen onder stenen, schors en boomstronken. Bij verstoring vlucht hij snel weg. Hij jaagt op Regenwormen Lumbricus terrestris, insecten en eet ook soms soortgenoten.

De eitjes worden afzonderlijk gelegd. De jonge larve heeft slechts 7 paar poten. Het aantal poten neemt toe bij elke vervelling. Eenmaal volwassen blijft het aantal poten constant.

Aan de voorzijde van de kop heeft de duizendpoot gifkaken, die uit het voorste potenpaar zijn ontstaan. Hiermee injecteert de duizendpoot zijn prooien met gif, waarna deze sterven. Met de kaken worden de prooien in stukken gesneden en naar de monddelen gebracht.  

Deze duizendpoot is niet giftig voor de mens. Hij kan wel bijten. De beet voelt aan als een wespensteek.

Tropische soorten zijn soms giftig en door de histamine-achtige stoffen die ze inbrengen wordt het immuunsysteem aangevallen en een allergische reactie opgewekt waardoor zwellingen en koorts kunnen optreden. 

Home