NATUURLEXICON


Bruingemarmerde Schildwants

Halyomorpha halys



De Bruingemarmerde Schildwants Halyomorpha halys is een sterk invasieve exotische wants die reeds is opgedoken in Vlaanderen, Nederland, Zwitserland, Italië, Frankrijk en Duitsland. De wants is afkomstig uit Oost-Azië.

Deze wants lijkt sterk op de Grauwe Schildwants Rhapigaster nebulosa. De kop van de Bruingemarmerde schildwants is rechthoekig. De onderkant van de wants is niet bezaaid met zwarte stipjes. Het vierde antennelid is aan de basis en aan het eind licht gekleurd; het vijfde antennelid is aan de basis licht gekleurd. Het derde antennelid is volledig donker gekleurd.

De eerste exemplaren doken in Europa op in 2007, in Zwitserland.  Het is reeds in enkele landen een belangrijke plaagsoort geworden in de fruitteelt (appels, peren, kiwi’s, perziken). In Vlaanderen zijn er nog maar een beperkt aantal waarnemingen (2019). De wants lift vanuit Zuid-Europa mee, zowel via het personenvervoer als via het vrachtvervoer.

De wants zuigt sappen uit een groot aantal verschillende plantensoorten. Vooral de bladeren en de vruchten worden aangetast.

Aangezien het klimaat bij ons geschikt is geworden voor deze soort ligt het in de lijn der verwachtingen dat de wants de komende jaren een plaagsoort in de fruitteelt kan worden. Vooral de biofruitteelt kan door deze wants grote verliezen lijden.

De wants kan zowel in de vrije natuur als in een landelijke of stedelijke omgeving worden aangetroffen.

In het najaar zoekt deze wants massaal de huizen op om te overwinteren. Tijdens de zoektocht naar een schuilplaats is de wants vaak op muren of gevels te vinden.

Home