NATUURLEXICON


Chinese Vijvermossel

Sinanodonta woodiana   De Chinese Vijvermossel Sinanodonta woodiana is een weekdier dat van oorsprong voorkomt in Oost-Azië, maar intussen reeds in 15 Europese landen wordt aangetroffen. Er zijn onder meer in Vlaanderen waarnemingen genoteerd van levende exemplaren van dit dier in de provincies Vlaams-Brabant en Limburg.

Deze mossel bereikte Europa door de invoer van Aziatische vissoorten die hier uitgezet worden ten behoeve van de recreatieve visserij of ter bestrijding van waterplanten.

De verplaatsing gebeurt niet alleen via het kweekwater van de Aziatische vissoorten; de larven van zoetwatermossels kunnen zich ook vasthechten aan de kieuwen en vinnen van de vissen en op die manier “meeliften”.

Ook nu nog wordt dit weekdier door middel van visuitzettingen verspreid naar geïsoleerde riviersystemen, vijvers en meren. De Chinese Vijvermossels worden ook aangeboden in aquariumspeciaalzaken en tuincentra.

Het dier bewoont dezelfde habitattypes als de inheemse zoetwatermossels. Het is een groot dier, zodat het een concurrent kan worden voor ruimte en voedsel. De soort is bovendien beter bestand tegen vervuiling en lage zuurstofgehaltes. De soort kan 2 tot 3 keer per jaar tot voortplanting komen, terwijl de inheemse soorten jaarlijks slechts één keer larven produceren.  

De Chinese Vijvermossel heeft meer gezwollen schelphelften dan de inheemse zoetwatermossels. De soort is ook groter (tot 26 cm).  

Home