NATUURLEXICON


Regenbooggoudwesp

Chrysis equestrisDe Regenbooggoudwesp Chrysis equestris behoort tot de viertandgoudwespen. Het is een kleine, slanke goudwesp met door elkaar vloeiende kleuren blauw, groen, rood en goud op de bovenkant van het lichaam. Het vrouwtje heeft een brede legboor met een diepe brede groef over de lengte. De kop is tamelijk breed.

Deze wesp meet 7 tot 10 mm.

Het is een zeer zeldzame wesp die in juni en juli kan worden gevonden in heidegebieden met veel staand dood hout en omgevallen bomen (onder meer Grove Den Pinus sylvestris) met aan de onderzijde lemige wanden.

De gastheer van deze parasitaire wesp is de Behangerswesp Discoelius zonalis. Het vrouwtje van de goudwesp legt een ei in het nest van de plooivleugelwesp. Het ei of de jonge larve van de gastheer wordt opgegeten door de larve van de goudwesp. Vervolgens eet de goudwesplarve ook de voedselvoorraad op die voor de gastheer aangelegd was.  

De soort overwintert als een prepop, een volgroeide larve, die niet meer eet en klaar is om te verpoppen. De verpopping vindt plaats na de winter.   


Home