NATUURLEXICON


Dodemansvingers

Oenanthe crocata



De Dodemansvingers Oenanthe crocata is een zeldzame plant in Vlaanderen. Deze schermbloemige bloeit vanaf eind mei tot eind juli. De plant groeit vooral op de kaden langs waterlopen (zoals bijvoorbeeld in de Gentse Zeehaven en langs schorren in de Rupelstreek).

Deze plant kan een hoogte bereiken van 150 cm. Het blad lijkt op dat van Selderij Apium graveolens. Een typerend kenmerk is de aanwezigheid van spitse, driehoekige, groene kelkblaadjes aan de voet van de witte bloemetjes.    

Deze plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar heeft zich intussen noordwaarts verspreid, zelfs tot in Schotland (2017). De zaden worden verspreid via het water of blijven kleven aan de poten van watervogels.

Het is één van de giftigste planten van onze wilde flora. De plant is zeer giftig door de aanwezigheid van het snelwerkend zenuwgif oenanthotoxine. Dit gif komt ook voor bij de Gevlekte Scheerling Conium maculatum. Het aanraken van deze plant kan geen kwaad; het inslikken van de plantendelen wel. De grootse gifconcentratie bevindt zich in de knolvormig verdikte wortels. Opname van het gif veroorzaakt misselijkheid en braakneigingen en kan fataal zijn. Na inname trekt het gevoel uit de uiteinden van het lichaam, zoals de vingers en de tenen weg.

Home