NATUURLEXICON


Dwergmuis

Micromys minutus



De Dwergmuis Micromys minutus is een muis met een lichaamslengte tot 8 cm en een staartlengte tot 7,5 cm. Het is de kleinste vertegenwoordiger van de ware muizen. Deze muis heeft een stompe snuit, kleine oortjes, een geelbruine vacht en witte onderdelen.  De staart wordt gebruikt als grijporgaan. Het diertje kan hierdoor in dunne stengels klimmen.

De Dwergmuis is vooral overdag actief.

In het begin van de zomer wordt een bolvormig kraamnest gemaakt in graan- en grashalmen, op een hoogte van 40 tot 80 cm boven de grond. Dit kraamnest bestaat uit delen van water- en oeverplanten en is voorzien van een zij-ingang. Per jaar zijn er 2 worpen van 3 tot 7 jongen.

Het diertje vertoeft meestal in de halmzone van onder meer drassige graslanden en akkers, meestal op vochtige plaatsen.

Het voedsel bestaat uit zaden, graankorrels, zacht fruit en insecten. De muis is dag en nacht actief.

In de winter leeft deze muis in de bodemlaag.

Home