NATUURLEXICON


Fijnspar

Picea abies   De Fijnspar Picea abies is een zeer veel aangeplante boom in de bosbouw. Hij heeft een zeer snelle groei, maar een vlak, ondiep wortelstelsel en is dus zeer gevoelig voor stormen. De grote monoculturen van Fijnspar, die vooral vroeger schering en inslag waren, zijn zeer vatbaar voor insectenplagen. Deze cultuurbossen hebben een zeer donkere onderlaag waar vrijwel geen andere planten kunnen overleven. Deze soort wordt nog steeds gebruikt als kerstboom.

De soort is oorspronkelijk afkomstig van Centraal- en Zuid-Europa en Scandinavië. De boom houdt van vochtige lucht en een koud klimaat.   

De Fijnspar wordt tot 45 m hoog en bloeit in mei. De vrouwelijke kegelvormige bloemen zijn roze. De mannelijke bloemen zijn geel. De lange vruchtkegels hangen omlaag.

Bij het lostrekken van de ronde naalden komt er een stukje schors mee.

Het is één van de waardplanten van de vlinders Nonvlinder Lymantria monacha,  Dennenpijlstaart Sphinx pinastri, Dennenspanner Bupalus piniaria, Dennenuil Panolis flammea, Geveerde Spikkelspanner Peribatodes secundaria en Dennenspinner Dendrolimus pini.

Home