NATUURLEXICON


Gevorkte Spinneneter

Ero furcata   De Gevorkte Spinneneter Ero furcata is een spin. Deze soort leeft op de bodem van verschillende bostypes, maar ook wel op boomstammen. Men vindt deze spin ook in struiken en warme plekken in bosranden en in het stedelijk gebied ook op braakliggende terreinen, in parken en in tuinen.

Deze soort meet 2,5 tot 5 mm. Het kopborststuk heeft een kenmerkende zwarte tekening. Het achterlijf is kort en afgerond, lichtbruin tot gelig gekleurd met donkere vlekken en 2 stompe bulten aan de voorkant.

De poten hebben een ringtekening. De 2 voorste potenparen zijn langer dan de andere.

Deze spin voedt zich met andere spinnen, vooral kogelspinnen. Door met de poten op het web te tokkelen bootst de spin een prooi na. Als de kogelspin dichterbij komt wordt de spin met de lange voorpoten van de Gevorkte Spinneneter gegrepen en in een poot gebeten. Daarbij injecteert de spin een giftige stof. Eenmaal de prooi volledig weerloos is geworden door het gif, wordt de prooi leeggezogen via het gaatje dat werd gemaakt bij de eerste beet.

De spin maakt in de nazomer een typische eicocon die een druppelvorm heeft en ongeveer 4 mm groot is. De cocon wordt bevestigd onder een blad of twijg en hangt aan een dunne, sterke draad van ongeveer 1,5 cm lang.

Deze spin kan het hele jaar door worden gevonden.      


Home